Pages Menu
Categories Menu

PROŠIRENO RAZGLEDANJE BEOGRADA (do 5 sati )

Sadrži standardno razgledanje Beograda PLUS obilazak Novog Beograda i Zemuna.

Munze

Mapa ture

NOVI BEOGRAD
– Poslovni centar UŠĆE
– Palata SRBIJA
– Beogradska Arena
– Muzej savremene umetnosti

ZEMUN
– Milenijumska kula na brdu Gardoš
– Nikolajevska crkva
– Porodična kuća Karamata
– Hram rođenja Presvetle Bogorodice
– Spirtina kuća
– Franjevački manastir
– Kontumacke crkve Sv. Arhandjela i Sv. Roka

NOVI BEOGRAD

Poslovni centar UŠĆE bivša zgrada CK KPJ, gradjena po projektu Mihajla Jankovića od 1961. do 1965. godine, oštećena u NATO bombardovanju 1999.g. Danas je obnovljena i dogradjen joj je veliki tržni centar.

Palata SRBIJA bivša zgrada SIV-a (vlade Jugoslavije) projekt grupe autora. Gradjena od 1947. do 1954. godine.

ARENA četvrta po veličini sportska hala u Evropi, koja prima od 20 000 do 25 000 gledalaca, zavisno od vrste manifestacije.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI sagrađen 1961. godine, autori Antić i Raspopovič, smešten u parku Mira i prijateljstva.


ZEMUN – grad u gradu, nekada je ovo bio glavni carinski punkt na putu od istoka na zapad, danas je jedna od beogradskih opština.

MILENIJUMSKA KULA na brdu Gardoš je podignuta 1896. kada su Madjari obeležavali 1000 godina od osnivanja svoje države u Panonskoj niziji. Tada se nalazila na krajnjoj južnoj granici imperije.

NIKOLAJEVSKA CRKVA je nastarija crkva na teritoriji Beograda, podignuta 1742. godine i posvećena je prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja.

PORODIČNA KUĆA KARAMATA izgradjena 1763. g. najstarija je porodična kuća u našem gradu koja pripada ovoj porodici već skoro dva ipo veka.

HRAM ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE gradjen od 1777. do 1783. godine. Bogato rezbareni ikonostas rad je Aksentija Markovića iz 1788. godine.

SPIRTINA KUĆA porodična kuća iz 1840. godine, gradjena u duhu pseudogotike, danas je Zavičajni muzej Zemuna.

FRANJEVAČKI MANASTIR podigli su, sredinom 18. veka, Franjevci koji su 1739. godine prešli iz Beograda u Zemun. Posle požara 1790. godine, u kom je potpuno izgoreo, obnovljen je 1839. godine. Danas ima samo jednog monaha.

KONTUMACKE CRKVE SV. ARHANDJELA i SV. ROKA podignute na teritoriji bivšeg karantina gde su se, u toku 140 godina, zaustavljali ljudi i robe koji su dolazili sa istoka , da bi se sprečilo širenje epidemija. Od preko sto objeketa, koji su postojali na teritoriji ovog utvrdjenog kompleksa, ostale su samo ove dve crkve.