Pages Menu
Categories Menu

Posted by on мај 11, 2020 in Aktivnosti, AKTUELNO, Iz Upravnog odbora | 1 comment

EKONOMSKE MERE PODRŠKE ZA OŽIVLJAVANJE SEKTORA TURIZMA, UGOSTITELJSTVA I VODNOG SAOBRAĆAJA.

SASTANAK NA TEMU EKONOMSKIH MERA PODRŠKE ZA OŽIVLJAVANJE SEKTORA TURIZMA, UGOSTITELJSTVA I VODNOG SAOBRAĆAJA.

U ponedeljak 11.05.2020. godine u Privrednoj komori Srbije održan je sastanak turističke privrede na temu ekonomskih mera podrške za oživljavanje sektora turizma, ugostiteljstva i vodnog saobraćaja. Sastanak je organizovan sa Ministrom Finansija Sinišom Malim, Ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, državnim sekretarom za turizam Miroslavom Kneževićem, Predsednikom Privredne Komore Srbije Markom Čadežom, direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović i predstavnicima Ministarstva saobraćaja. Sastanku je prisustvovala Prof. dr. Snežana Štetić, predsednica upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije. To je nastavak napora UO UTVS da se izborimo za pomoć za turističke vodiče, na čemu radimo od sredine marta meseca.

Danas je na sastanku predsednica UO UTVS naglasila težak položaj u kome se nalaze turistički vodiči. Da su svi poslovi turističkim vodičima otkazani do kraja godine a da se još ništa ne zna kako će biti dalje. Pojasnila je da su svi poslovi otkazani Udruženju turističkih vodiča Srbije, turističkim agencijama, turoperatorima i od strane drugih korisnika naših usluga, ne samo vodičima u Beogradu već u celoj Srbiji. Da su turistički vodiči ostali bez ikakvih primanja i mogućnosti da rade. Napomenula je da bez kvalitetnih turističkih vodiča nema i kvalitetnog turizma i naglasila da moramo da sačuvamo ovu profesiju.

Shodno tome naši predlozi su sledeći:

  1. Da se pronađe mogućnost da se licenciranim turističkim vodičima pomogne isto kao i slobodnim umetnicima (koji će tu pomoć dobiti), s obzirom da je problem isti jer su te dve slobodne profesije ostale bez mogućnosti da rade i prihoduju
  2. Da se vodičima kojima je ovo osnovna delatnost i koji uplaćuju staž, socijalno, zdravstveno osiguranje država pomogne tako što će, predvideti sredstva iz odgovarajućih izvora da se izmire ove dažbine u narednih godinu dana.
  3. Da se svi licencirani turistički vodiči, nakon prestanka ove krize, oslobode plaćanja finansijskih dažbina, predviđenih zakonom, u periodu od 6 meseci do godine dana, kako bi se ova delatnost konsolidovala.

Moramo shvatiti da je celokupna turističko ugostiteljska privreda u krizi i da su gubici ogromni. Ovim sastankom počinje intenzivno rešavanje specifičnih problema čitave turističke privrede.

Srdačan pozdrav

UO UTVS

1 Comment

  1. Thank you a bunch for sharing this with all people
    you really realize what you’re speaking approximately! Bookmarked.

    Please additionally visit my web site =). We could have a link change agreement
    among us

Post a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *